29 Aralık 2010 Çarşamba

Bir Kar Masalı:)


Soğuk bir kış gününde bir çocuğun kalbini nasıl ısıtabilirsiniz?

Üç tane kadın var tanıdığım. İkisi can arkadaşım ( Esra ve Özgüranne), birisi ise çizgilerine, renkleri kullanımına hayran olduğum Oip. Hepsi de biricik, hepsi de şahane:) Ve ne şanslıyız ki bu şahane insanlar, şu soğuk kış gününde biraraya gelip birlikte bir kar masalı oldular.

Teşekkürler çocuklarımıza sunduğunuz yeni yıl armağanı için, teşekkürler kadınların da birbirini yemeden, dayanışma içinde olabildiklerini, ortaya özgün bir şeyler koyabildiklerini gösterdiğiniz için. Teşekkürler bir kar tanesinin üzerine binip kızıma gülümsediğiniz ve masallara inanmaya devam ettiğiniz için:)
Kitabı okumak için: BİR KAR MASALI e-kitap
Kitabın fan sayfası için: BİR KAR MASALI Facebook Fan sayfası

Yaşasın Emzirme Reformu :)

Emzirme reformu gönüllüleri yeni bir mim başlatmışlar. Amaç blogcuanne'nin deyimiyle hem farkındalığı arttırmak hem de veri toplayabilmekmiş. Bu konuda blog yazarı olan olmayan herkesin desteğini bekliyorlar. Ben de listemde ki tüm anneleri bu önemli mime davet ediyorum.

Sorular şöyle:

(1) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç? (*)

(2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütü ile beslediniz?

(3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

(4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?

(5) Emzirdiğiniz ya da süt iznini kullandığınız için iş yerinde mobbing (tepki, işi bırakmanız için baskı) ile karşılaştınız mı?

(6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarıda emzirmeniz gerektiğinde sıkıntı yaşadınız mı?

(7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Gerek emzirme danışmanlığı, gerekse psikolojik olarak yeterince destek bulabildiniz mi?

(8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan “sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük” şeklinde baskı gördünüz mü?

(9) Emzirme Reformu’nu biliyor musunuz? Sizce Emzirme Reformu neden gerekli?

(10) Emzirme Reformu’nu web sitesinde desteklediniz mi? Destek olmak içinwww.emzirmereformu.com adresindeki formu doldurmanız yeterli.

Yukarıdaki soruları yanıtladıktan sonra, veri takibi yapabilmek açısından yazınızın linkini bilgi@emzirmereformu.com adresine gönderiniz.

(*) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı yüzde 1,3. (Kaynak UNICEF Türkiye). Annelerin yüzde 98′i doğumdan sonra emzirmeye başlıyor, fakat ilk iki aydan sonra genel emzirme sorunları veya işe başladıklarında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle emzirmeyi ve anne sütüyle beslemeyi sonlandırabiliyorlar.

Benim Cevaplarım;

(1) Şok şok şok ne kadar da iyimsermişim inanamadım doğrusu:( Kafamdaki oran en az yüzde25'lik bir orandı. Malesef Uncef'in tespit ettiği yüzde 1.3 beni dumura uğrattı. Daha almamız gereken o kadar çok yol varki :(

(2) Bebeğim şu an 23 aylık ve ben hala emziriyorum. Eğer koşullar el veriyor ve her şey yolundaysa bebeklerde bağışıklık sisteminin oturduğu zaman olarak gösterilen ilk iki yıl emzirimenin devam etmesi taraftarıyım.

(3) 2 ay doğum öncesi iznimi doğum sonrası kullanma yolunu seçtim. Böylelikle 4 ay bu şekilde sonrasında da yasal hakkım olan doğum sonrası 1 yıl ücretsiz iznimi kullandım.

(4) Süt izni olarak kullanılan sürede ücretsiz izindeydim.

(5) Yasal hakkım olan bir yıllık ücretsiz iznimi kullanma durumumda bile malesef mobbing den ben de payıma düşeni aldım.

(6) Genellikle emzirme odalarını kullanmayı tercih ettim çok zor durumda kaldığımda ise emzirme örtüsü kullandım.

(7) Emzirme konusu desteğe ihtiyaç duyulan yegane konulardn biri. Hele de ilk günlerde yaşadığım tarifsiz meme ucu acılarını hatırlayacak olursam :( Bu konuda doğum hemşiremden ve Rus bir uzmandan tavsiye ve destek almıştım.

(8) Hımm daha ne kadar emzirmeyi düşünüyorsun?, Bıraksan mı artık ?, Yaaa halamıııı emziriyorsun? diyenler, şöyle tepedenbakmaya çalışanlar oldu mu oldu. İçimden küfrettim mi ettim:))

(9) Biliyorum ve destekliyorum. Çünkü doğan her bebeğin emme hakkı olduğuna inanıyorum Çünkü çocukların ülkemin yarını olduğunun bilincindeyim. Mutlu, örselenmemiş, kendine güvenli yetiştirilmiş çocuk mutlu yarınlar demektir. Emzirme ve annenin belli bir dönem bebeğinin yan ıda yer almasının bu sonucun doğmasının en büyük nedenlerinden biridir.

(10) Destekledim. Destek olmak isteyen arkadaşları da www.emzirmereformu.com linkini tıklayıp bilgi sahibi olmaya davet ediyorum.



19 Aralık 2010 Pazar

Evsizlere Bir de Buradan Bakın

2001 senesinin Nisan ayında "Baban hafızasını kaybetti, rahatsızlandı hemen gelsen iyi olur" diyen bir telefon aldım. O sırada başka bir şehirde yaşıyordum aramızda mesafeler vardı. Öyle ha deyince koşup yetişilmeyen mesafeler. Tüm o en kısa zamanda babamın yanında olmaya çalışma süreci boyunca aklımda ki tek şey kardeşimdi. Annesini 6 yaşında, canı gibi sevdiği dedesini 11 yaşında kaybetmişti. Şimdi sıra babasında mıydı? Aramızda ki 13 yaş fark ve benim isteklerim üzerine kardeşsiz kalmayayım diye doğmuş biricik kardeşim şimdi de babasız kalmanın acısını mı yaşayacaktı. Ölümle yeterince erken tanışmamışmıydı da hayat onu yeni bir teste sokmaya karar vermişti . Aramızda ki 13 yaş fark benim kendi babam için üzülmemi elimden alıyor kardeşimin babası yaşasın diye dua ederken buluyordum kendimi. "Allahım ne olur babasız da kalmasın." yol boyu içimden defalarca tekrar ettiğim tek şey buydu işte.
İnsan başına bu tür şeyler geldiğinde başlangıçta tam olarak ne olduğunu kavrayamıyor. Beyin flulaşıyor ancak bir süre sonra çorap söküğü gibi ne olduğunu idrak etmeye başlıyorsun. Babamı gördüğüm dakikaya kadar beni neyin beklediğini tam olarak anlamadığımı o an anlamıştım bende. O benim de babamdı ve benim de canımdı. Babasını 6 aylıkken kaybetmiş babam. Annesini askerdeyken kaybetmiş babam.Kardeşlerini birer birer toprağa vermiş babam. Hala aşık olduğu karısını daha 43 yaşında kaybetmiş ve bir daha evlenmemeyi seçmiş babam. İşte o babam bana boş gözlerle bakıyor ve kim olduğumu anlamaya çalışıyordu. Kim olduğumu bilmiyordu sadece hisleri ona çok yakın biri olduğumu anlamasını sağlıyordu. Ve o ana kadar sürekli bir yalnızlık içinde ağlayan babam beni görür görmez ağlamasına son verip garip bir uysallıkla bana kendini teslim ediyordu. Bu öyle garip bir duygu ki anlatamam siz babanızın sizi tanımaması ne demek bilir misiniz? Böyle bir duygu nasıl anlatılır, nasıl kelimelere dökülür bilmiyorum. Benim yürüdüğünde yerleri titreten babam azarlanmış bir çocuk gibi bir yere büzülmüş, anlamsız bir şekilde başına neler geldiğini anlamaya çalışıyordu. Kafasında bir sürü karışık görüntü. Karışmış bir sürü figür.
Bu hikayenin gerisi bir sürü mücadeleyi içinde barındırıyor. Neyse ki arızalar kalsa da beyne giden iki damarın aniden tıkanması ve malesef zamanında müdahale edilememiş olması dolayısıyla yaşadığı bu kötü hastalığı, sonrasında 20 dk ile tekrar ölümden kurtardığımız, atletin adına kadar her şeyin ismini yeniden öğrettiğimiz babamızı kaybetmememizle sonuçlanan bir mücadeleyle.
Şimdi tüm bunları neden yazdım. Aslında ben bu tür şeyleri blogdan paylaşmayı seven bir insan değilim . Çünkü biliyorum ki hayat hepimizi bir şekilde sınavından geçiriyor hangimize dokunsak bir yığın hikaye çıkar. Biz tüm bu başımıza gelenleri saygıyla karşılayabiliyor ve ışığımızı söndürmeden ayakta durabiliyorsak, anlamlanmış ve büyümüş oluyoruz. O yüzden belki de buralardan bunları dillendirmeye çok da gerek yok. Ama konu evsiz insanlar olduğunda dayanamadım ve tüm bunlar yeniden aklıma geldi.

Anne Kaz blogunda" Evsizleri İhbar Edin "konu başlıklı posta yer vermiş.Ne de iyi etmiş. Eğer benim babam etrafında onu tanımayan, bilmeyen insanların olduğu bir yerde hafızasını kaybetmiş olsaydı muhtemelen İstanbul gibi bir yerde kazan kepçe misali babamı arıyor olacaktım. Belki ben imkanlarım doğrultusunda yine babama ulaşacaktım ama yine de bu en iyi ihtimalle bir hafta demekti ve bir hafta da babam o halde araba çarpmadan ya da türlü şey başına gelmeden ne halde olurdu düşünmek bile istemiyorum. Karnını nasıl doyuracaktı örneğin, ya da o 20 dk gecikmiş olsam ölümle sonuçlanacak 2. atak başına böyle bir durumda gelmiş olsa ne olurdu düşünemiyorum bile. Hele tüm bunların bir kış günü başınıza geldiğini düşünün. Düşünülebiliyor mu?
İşte bu yüzden dostlar, sokakta bir başına gördüğünüz o evsiz insanlara bir de bu pencereden bakın derim. Onlar kayıp insanlar olabilir, kendi tercihleriyle orada bulunmuyor olabilirler, onların evde yolunu gözleyen annesiz bir çocukları olabilir, onları hayat şaşırtmışta olabilir, onların sınavı da bu olabilir. Sokak da yaşayan insanlarda insandır ve sevilesidir. Onlar da bir ailenin bir evladıdır ve onlarda allah kuludur. Yardım ve merhametinizi esirgerken, nefret dolu çekingen bakışlarla bakarken bunu da düşünün ve bir insana el uzatmak için çok geç olmasını beklemeyin. Sadece bir telefon...

İl bazında haber verebileceğimiz telefon numaraları;

Adana Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0322 458 84 24
Adıyaman Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0416 216 10 82
Afyon Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0272 213 19 83
Ağrı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0472 215 24 99
Amasya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0358 218 49 83
Ankara Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0312 418 66 62
Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0242 243 44 75
Artvin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0466 212 10 69
Aydın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0256 214 50 36
Balıkesir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0266 249 29 73
Bilecik Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0228 212 20 37
Bingöl Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0426 213 15 40
Bitlis Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0434 226 50 00
Bolu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0374 217 70 05
Burdur Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0248 233 53 28
Bursa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0224 327 76 45
Çanakkale Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0286 217 15 70
Çankırı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0376 212 29 43
Çorum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0364 224 65 32
Denizli Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0258 265 47 06
Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0412 223 01 44
Edirne Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0284 212 73 09
Elazığ Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0424 218 15 73
Erzincan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0446 214 38 47
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0442 234 15 41
Eskişehir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0222 217 46 05
Gaziantep Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0342 231 65 22
Giresun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0454 215 75 35
Gümüşhane Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0456 213 59 71
Hakkari Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0438 211 99 19
Hatay Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0326 216 10 89
Isparta Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0246 223 49 40
İçel Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0324 231 12 55
İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0212 455 13 00
İzmir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0232 445 71 83
Kars Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0474 212 69 10
Kastamonu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0366 212 42 62
Kayseri Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0352 221 34 91
Kırklareli Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0288 214 30 80
Kırşehir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0386 262 11 67
Kocaeli Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0262 322 39 82
Konya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0332 320 64 41
Kütahya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0274 223 02 32
Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0422 323 09 09
Manisa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0236 231 10 01
Kahramanmaraş Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0344 215 86 47
Mardin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0482 212 44 79
Muğla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0252 214 12 40
Muş Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0436 212 90 56
Nevşehir Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0384 213 38 21
Niğde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0388 232 34 86
Ordu Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0452 225 01 61
Rize Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0464 213 04 04
Sakarya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0264 277 36 92
Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0362 435 59 45
Siirt Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0484 224 66 49
Sinop Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0368 261 52 27
Sivas Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0346 224 26 53
Tekirdağ Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0282 261 12 88
Tokat Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0356 212 51 14
Trabzon Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0462 230 21 34
Tunceli Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0428 212 12 77
Şanlıurfa Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0414 312 94 86
Uşak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0276 223 98 27
Van Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0432 212 11 38
Yozgat Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0354 212 10 47
Zonduldak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0372 252 04 17
Aksaray Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0382 212 46 78
Bayburt Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0458 211 46 01
Karaman Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0338 214 02 22
Kırıkkale Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0318 224 27 25
Batman Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0488 214 27 42
Şırnak Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0486 216 29 83
Bartın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0378 227 30 38
Ardahan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0478 211 57 77
Iğdır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0476 227 15 02
Yalova Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0226 811 11 04
Karabük Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0370 415 61 51
Kilis Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0348 813 25 48
Osmaniye Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0328 825 01 61
Düzce Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü - 0380 512 09 32