Geçen gün Remzi Kitabevinden ABC yayınlarının Dokun Hisset Öğren serisinden resimli kartlar aldık. Resimli kartlar iki grup şeklinde toplanmış birinci kartlar ilk sözcüklerim 2. kartlar sayılar ve sayı sayma üzerine. Kartondan yapılmış dikdörtgen bir kutunun içinden 16 tane kart çıkıyor. Her bir kartın üzerinde bebeğinizin dokununca hissedebileceği bir boşluk bırakılmış. Örneğin traktör resminin olduğu kartta, traktörün tekerleğine dokunduğunuzda traktör lastiğini hissedebiliyorsunuz ya da köpek resminin üzerine dokunduğunuzda köpeğin tüylerine dokunabiliyorsunuz v.b. gibi. En güzeli de kartların arkasında kartın üzerinde ki resimle ilgili ne tür sorular sorabileceğiniz, ne tür oyunlar oynayabileceğinizle ilgili yönlendirmelerinde mevcut olması. Çok güzel tasarlanmış kartlar. Elbette dokun- hisset tarzı hazırlanmış bir çok kitap mevcut ama bunların kart biçiminde hazırlanmış olmaları çok daha işlevsel. Çünkü çocuk bu sayede aynı zamanda birden fazla işlev görebileceği bir oyuncağa da sahip olmuş oluyor;
1. Cırt cırtlı kutuyu açıp kapamak hoşuna gidiyor. Açma kapamayı pekiştirerek öğreniyor. Sesleri tanıyor.
2. Kartları tek tek kutudan çıkarmak çok hoşuna gidiyor.
3. Kartların üzerindeki nesneleri öğreniyor.
4. Bu nesnelere dokunarak köpeğin, kedinin tüylü olduğunu, reçelin yapışkan bir şey olduğunu farkediyor. Elini o yapışkan şeye sürüp çekmek ilginç geliyor :)
5. Kartlarda ki resimleri o resmin aynı nesnesiyle eşleştirme oyunu oynanabiliyor. Örneğin kazak resminin olduğu bir kartı gerçek bir kazağın yanına koyduğunuzda ikisi arasında benzerliği farkediyor. Karttaki kazak dokusuna ve gerçek kazak dokusuna dokunmak hoşuna gidiyor.
6. Eğer elinizde Renkler, Şekiller, Sözcükler türünde bir kitap mevcutsa tek tek kartları o kitaptaki benzer fotoların yanına koyup eşleştirme ya da karşılaştırma oyunu da oynayabiliyorsunuz.
7. Kartları tekrar kutuya yerleştirmeye çalışmakta ayrı bir faaliyet oluyor.
8. Daha ileri yaşlarda kartların arkasında ki soruları sorarak oyunlarınızı daha da renklendirebiliyorsunuz.
Bunlar gibi sizin ve bebeğinizin hayal gücü sayesinde çeşitlendirilebilecek aktivitelerde bulunabiliyorsunuz.
Biz aldık denedik çok hoşumuza gitti. Kızımın hem benimle hem kendi kendine uzun süre sıkılmadan severek oynadığı kitap türü oyuncaklardan biri oldu bu kartlar. Sizinle de paylaşmak istedim. Tavsiye ederim.
Ayrıca belirtmek gerekir ki maharetli eller bu kartları kendisi de hazırlayabilir ya da mevcut kartları örnek alıp kutunun içine kendi kartlarını da ekleyebilir. Ve hatta çocuğu biraz daha büyükse bu kartları kendi çocuğu ile beraber hazırlayıp yeni bir aktivite kaynağı daha rahatlıkla yaratabilir.
canım yeni bloğun hayırlı ulsun , ben de Reyyan'a kitap arayışı içindeydim iyi oldu bu tavsiyeler:)
YanıtlaSilÖncelikle ilk ziyaretim sana ve kocaman bir merhaba ile geldim...
YanıtlaSilRenkler, Şekiller, Sözcükler kitabı oğlumun da favorisi idi ve konuşmasına, kelime haznesini geliştirmesine çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.
Sevgilerimle
Özden&Can
@ Serra, Teşekkür ederim canım. İşe yarayacağına sevindim ama inan sadece Reyyan'ın değil seninde çok işine yarayacak :)
YanıtlaSil@ Özden, Hoşgeldin:) Ne güzel bir merhabaydı o öyle hep gel olur mu ?:))
Merhaba, iş yerinin web filtresi bir önceki yazınıza yorum göndermemi engellediği için bu yazınıza yazıyorum.
YanıtlaSilKutunun içinden ip, kumaş vs çıkarma etkinliğini ben de Çınar'la deneyeceğim. Kendisi bu ara ıslak mendilleri paketindne çıkarmakla çok meşgul, sanırım bu aktiviteyi de sever -en azından ıslak mendilleri kurtarmış oluruz :))
Kitap/kart önerisi için de teşekkürler!
Bu arada, çok çok ayrıntılı bakamadım, belki sitede yazıyordur ama, kızınız kaç aylık?
Sevgiler, Başak
@ Merhaba Başak'cım:) Benim kızım 12 aylık beraber oynayabilecek durumdalar yani :)) Hani sizi bulduğuma ne kadar sevindim desem az olur :) Hediye paketleme işi 14 aylık bebeklerin çok sevdiği bir uğraşıymış bir arkadaşım yazmıştı onu da deneyebilirsiniz:)
YanıtlaSilHarika, evet gerçekten beraber oynayabilecekleri yaştalarmış :)
YanıtlaSilHediye paketlemeyle ilgili şöyle bir sıkıntımız olabilir bizim, Çınar paket kağıdını doğrudan yemeye çalışabilir, hele ki alüminyum folyoyu kesin, dolayısıyla oyun erken biter :) Ama denemek lazım, çocuklar bazen bizi çok şaşırtabiliyorlar değil mi? :)
Görüşmek üzere, sevgiler!
@Başak, Ben tabi alüminyum folyoyu 8 aylıkken falan kullanmıştım aslında şimdi koparılamayan defter kapları denenebilir belki :) Emailleşelim muhakkak:)
YanıtlaSil