Ek gıdaya başlamak başlı başına bir deneyim. Hem çok heyecanlı, hem çok özel bir aşama. Acaba neyi sevecek? Beğenerek yiyecek mi? Ek gıdaya neyle başlanmalı? benzeri sorular bu dönemde annelerin başında dönüp duruyor. Bu aşamayı çok yakın zamanda geçiren biri olarak bir iki tavsiye de bulunmak gerekirse; işe öncelikle alerji riski en düşük besinlerden başlamak en sağlıklısı. Muz, armut, şeftali gibi meyveler bu gruba en yakın besinler. Ek gıdanın ilk başlangıcında örneğin muz, bir çatal yardımıyla iyice ezilir ve iyice yıkanmış serçe parmağınız ( çünkü meme ucuna ya da biberona alışmış bebeğe tanıdık bir his verir) ya da bebekler için üretilmiş plastik kaşıklar vasıtasıyla bebeğe az miktarda verilir. Meyveyle başlamak ileride bebeğin sebze yemesinin önüne geçer gibi şeylere ise kulak vermemek gerekir çünkü söz konusu meyveler anne sütünün tadına en yakın meyveler olduğundan ek gıdaya son derece yumuşak bir geçiş yapmanızı sağlar. Sadece dikkat edilmesi gereken meyve suyuyla değilde meyvenin kendisiyle başlamak gerektiğidir. Çünkü meyve suları hem fazla miktarda asit içermektedir hem de besinin faydalı kısmı olan posası meyve suyunda bulunmamaktadır. Bir de ilk besin olarak içlerinde süt enzimleri olduğundan yoğurt ya da peynirle başlamaktan da kaçınmak gerekiyor. 1 yaşına kadar inek sütüyle bebeği tanıştırmamanın nedeni sütün anne sütüyle biraraya geldiğinde demir emilimini azaltması ve alerji riski taşıması. Yoğurda gelince ek gıdayla tanışıldıktan 2 hafta sonra yani 3. haftada verilmeye başlanması tavsiye edilen bir besindir.Yoğurdun önemi bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin oluşumunu sağlaması bu sayede de kötü huylu bakterilerden bağırsakları temizlemesidir. Yoğurt için kendiniz mayalandırmayı seçebileceğniz gibi Sütaş'ın prebiyotik babymix yoğurdunu da deneyebilirsiniz.
Kurallar:
1. Mama sandalyesinde oturacak
2. Elinde kaşık tutacak
3. Önünde yediğinden bir parça olacak
4. 1.5 Saattir emmemiş olacak.
5. Mama sandalyesinde aile sofrasına katılacak izleyecek.
6. T.v., oyun: Hayır
7. Güler yüzle yedirilecek.
8. Endişe, kaygı,aşırı sevinç aktarılmayacak
9. Baskı, kısıtlama kurmaya çalışılmayacak.
10.Yeni besinlerde sabırlı olunacak( en az 10 deneme)
Liste:
1.Hafta: Meyve püresi ( Elma, havuç ardından muz, armut v.b.) 8.aya dek narenciye, 1 yaşa dek çilek, kivi yasak.
Saat 10:00-11:00 ilk gün 2-3 kaşık sonra her gün bir önceki günün iki katı arttırılarak 100- 150 cc miktarına ulaşılır. + vitamin ve demir damlası
2. Hafta: Sebze püresi ( patates, havuç, kabak, maydonoz,brokoli, küçük soğan,pirinç, kırmızı mercimek, 1 kaşık zeytinyağı haşlanır, tel süzgeç veya çatalla ezilir. ( sebze püresine hangi sebze konursa konsun küçük soğan, pirinç, mercimek ve z.yağı sabittir her sebze püresine konur.)
Öğlen: ilk gün 2-3 kaşık, sonra her gün 2 katına arttırılarak 100-150 cc. ye ulaşılır.
3. hafta yoğurt
İkindi: ilk gün 2-3 kaşık her gün 2 katına arttırılarak 100-150 cc ye ulaşılır.
4. Hafta: Kahvaltı: 2 bebe bisküvisi veya 1 dilim ekmek+40 gr. tuzsuz beyaz peynir ( bir gün önceden suda bekletildikten sonra istenilen her tür peynir kullanılabilir) + 1-2 kaşık pekmez +1-2 ç. kaşığı dövülmüş ceviz; sağılmış anne sütü veya yoğurtla karıştırılıp çatalla ezilir.
1. Hafta : Meyve
2. Hafta: Meyve+Sebze
3.Hafta: Meyve+Sebze+Yoğurt
4.Hafta Kahvaltı+ meyve+sebze+yoğurt
( 9:00 kahvaltı-11: meyve+ 13:00 sebze- 16:00 yoğurt gibi ayarlanabilir)
Emmeye devam eder +d vitamini+ demir+su ( kaynatmaya gerek yok, hazır pet şişeler kullanılabilir,susuzluğu kadar içer yemek öncesi verilmez yemek arası yemek sonrası teklif edilebilir.)
çok pratik anlatmışsınız, 5. aydayız çok işime yarayacak.kendime ekstra bir güven geldi... teşekkürler
YanıtlaSilçok teşekkür ediyorum.bende çok sorun ediyordum.bebeğim 7.ayına dün girdi ve ben düzenli bi şekilde başlayamaadım ek gıdaya.sayenizde başlıycam artık:)
YanıtlaSilBebe bisküvisinde seker var, iki yasına kadar seker vermek istemiyorum
YanıtlaSilCeviz de kuruyemis Degil mi? Uygun mu 1 yasından önce ceviz vermek?
Adsız,
YanıtlaSilDoğrusu bebek bisküvisi olarak organik bisküviyi tercih ettim ama gerçeğini söylemek gerekirse çok fazla da kullanmadım. Çünkü şeker konusunda ben de hassas bir tavır sergiledim. 2 yaşına kadar şekerli gıda bizde de tüketilmedi. Arada verilen bir organik bebe bisküvisini saymazsak. Onun yerine ılık sütle ya da suyla ıslatılmış ekmeği tercih edebilirsiniz ya da kendiniz pekmezli bir bisküvi hazırlayabilirsiniz ki bunu da aynı şekilde ezerek karışıma ilave edeceksiniz.
Cevizle ilgili sorunuza gelince; yukarıda ki liste Prof. S.Arsan hanımındır kendisi yeni doğan uzmanıdır. Kendisine aynı soruyu ben de sormuştum siz sorunca çok net hatırladım:) İçeriğinde ki omega yağlar sebebiyle faydasının çok olduğunu iyice ezilerek tüketildiği taktirde bir sorunun yaşanmayacağını söylemişti bana. Ama elbette ben kendi doktorunuza da danışmanızı salık veririm. İlginize çok teşekkür ederim. Sevgilerimle:)
Cok gzl anlatmissiniz benm bbgm 4aylik basliyayim mi sizce bide ilk hafta meyve demissiniz ya 2.hafta meyve +sebze mi yapicaz
YanıtlaSilSedat Yavuz yorumunuzu geç gördüm o sebeple de yanıtlamakta geciktim özür dilerim. 4. Ayın bitimi itibariyle artık yavaş yavaş ek gıdaya giriş yapabilirsiniz. Ama hala anne sütü kullanan bir bebekse ek gıda mümkün olduğunca az tüketilmeli. 6.aya kadar esas anne sütüdür. 2. hafta da aynen sizin dediğiniz doğrultuda devam ediyor.
YanıtlaSilGüzel yorumunuza teşekkür eder bebeğinizle güzel bir yol dilerim:)
benim oğlumda 4.ayın içinde şuanda ,sadece mama ile beslendiği için bu ay sonu geçmeyi düşünüyorum.Çok heyecanlı, bakalım herşeyi sevicekmi :))
YanıtlaSilçok net bi anlatım.bizde 7.ayımıza girdk ama daha doğru düzgün başlayamadık.ben bişeyi anlamadım .4. hafta yiyeceği kahvaltı,meyve ,sebze ,yoğurt hepsinin toplam miktarı nasıl olmalı?yani 100cc kahvaltı,100ccmeyve,100ccsebze,100ccyoğurt bi de annesütü bana çok geldi de.miktarlar konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim.
YanıtlaSil