29 Ekim 2010 Cuma

Çocuk Kitapları Mimi:)

Çiçeği burnunda bloger arkadaşımız Özgecon bize mim paslamış. Hemen gereğini yerine getirelim:)


Boncuğunuza kitap seçerken en çok önem verdiğiniz kriterler nelerdir?

Aslında en önemli kriterim kızımla ortak karar verip almamız. Kitapevine birlikte gitmeyi seviyoruz.Bu konuda sağolsun bana hiç zorluk çıkartmıyor bir kaç kitap seçer inceler. Beğendiğini ayırır bana getirir alalım diye diğerini aldığı yere bırakır. Yenisini seçer. Sonra benim bulduklarım ve onun buldukları arasında eleme yaparız. Ortak kararımıza da çantamıza koyarız:) Ama yine de benim kriterlerim söz konusuysa onlar şunlardır;
  • Yaş aralığının bize (1-3) uygun olup olmadığı ve içeriğinde ki mesajlar. Zira bazı çocuk kitaplarının abuk mesaj kaygılarının çocukların ruhları üzerinde yaralayıcı etkileri olabileceğini düşünüyorum.
  • Eğlenceli, akıcı,duru ve kafiyeli bir anlatım ve dile sahip olup olmadığı.
  • Ebeveyn olarak keyifli bulup bulmadığım:) Zira okurken ben de keyif almalıyım. Okurken hikayede ki karekterleri canlandırmayı seviyorum keyif aldığım şeyleri okurken daha bir içten okuyorum ne yapayım:))
  • Bu keyifli kitabın içinde ki çizimler. Çizimlerde ki yalınlık ama bu yalınlığın içine sıkıştırılmış ayrıntı görüntüler. Çok karışık çizimleri bu yaş grubu için erken buluyorum. Ama cadı süpürgesinde uçarken alttan hayretle bakan sincap hoşuma gidiyor:))
  • Hareketli, sticker lı, aktiviteli kitaplar da yine beğendiğim tür kitaplardan. İş Bankası yayınlarının hareketli serisi ya da müzikli kitaplar da yine sevdiklerimiz arasında.
Bir de özel amaçlı durumlarda kullandığım kriterler var tabi. Şöyleki;
  • Hangi işi yapmakta zorlanıyor ya da karşılaşmayı bekliyorsak onu çözerken kitaplardan yardım almak. Örneğin banyo yaparken kafasına su dökülmesinden hoşlanmıyor mu kendisiyle özleştirebileceği ve başka çocuklarında bu tür korkular duyabileceğini ona hissettiren kitaplar bulmak. Elbette yukarıda ilk kriterde anlattığım nedenlerden bu tür kitaplara ulaşmak hiç de kolay değil:( o sebeple genellikle sorun yaşadığımız konuyla ilgili resimleri olan bir kitap belirleyip hikayeyi ben yazıyorum:) Ama mesela ben uyduramam arkadaş diyorsanız anlatmaya çalıştığım tür de kitaplara "Kızımın Tuvalet Kitabı" iyi bir örnektir. Resimler filan da tam yerli yerindedir. Sadece yere çiş yapan çocuk kısmını atlamanızı tavsiye ederim:))
  • Yine bir başka özel amaçlı kriterimiz se yeni bir şeyler keşfedecek ya da deneyimleyecek olup olmadığımız. Diyelim ki yaz tatiline mi gideceğiz (tabi siz burada ben deneyim keşif meşif diye yazınca evereste çıkacağımızı düşünmemiştiniz umarım). Gitmeden evvel içinde deniz, kumsal oyunları, kumsal stickerları v.b. olan kitapları seçerim. Böylece hem denize gitme heyecanımızı ikiye katlamış hem de deniz ve kum gibi korkular yaşamasının önüne geçmiş oluruz kendimce;) Ya da şimdi kar mevsimi yaklaştıkça içinde karlı atraksiyonlar olan kitapları seçmeyi planlıyorum.
2. Bir kitabın kapak tasarımı sizi cezbeder mi?
Etmez mi elbette eder. Ama bu asla içeriğine bakmama engel değildir;)

3. Çocuk kitaplarının didaktik yaklaşımlarını nasıl buluyorsunuz? (Kolay buluyorum felan diyen olursa-ki ben olsam derdim ya neyse- mızıkçı yazacam demiş mimin asıl sahibesi)
Valla beni insanın gözüne gözüne olan her tür şey kasar. "Aman ne cici kızmış sen de öyle ol e mi annem" durumlarını da sevmem. Zaten bazen düşünüyorum "torun sahibi olmayı çok isterim ama ben bu kızı yetiştirirken aman evlen de, yakışıklı bir damat getir de, şöyle de böyle de şeklnde yetiştirmeyeceğime göre. Ben bile evli olduğumu anca 6 senede idrak edip de 32 yaşımda doğurmuşken bunun yaşına kadar neler neler değişir diye düşünüp varolmayan torunun varolabileceği durumundan endişeye düşüp vah vahlanmıyor değilim:P Hayır ne anlatıyordum buralara nereden geldim onu da anlamış değilim ayrıca:P:S)
Neyse işte sevmiyom ben de kafaya vurula vurula mesajları. Ama şık bir şekilde paylaşım, mutluluk, hoşgörü, empati mesajları yerleştirilmişse tadından yenmez alalım derim yani.

4. Çocuk kitaplarındaki resimler nasıl olmalı sizce? Hikayesini beğendiğiniz bir kitabı ilüstrasyonlarından dolayı almamazlık ediyor musunuz veya tam tersi oluyor mu? Hikayesi uyduruk olan bir kitabı grafiklerine aşık olarak aldığınız oldu mu? Grafiklerde aradığınız temel özellikler var mı? Varsa nedir?
Bakınız 1. sorunun cevabı baştan 4. şık. pek şık (ıyk ıyk ıyk arada böyle şımarıyorum nasıl oluyo ben de bilmiyorum:( )
Ben ikisinin birarada olduğu kitapları tercih ederim elbette ama ikisini birarada bulmak her zaman mümkün değil. Bu aralar çizimler öncelikli diyebiliriz o halde. Çünkü biliyorum ki bir çocuğun hayal dünyası her zaman bizimkinden daha iyidir. Henüz kirletilmemiştir, yaratıcılığının önüne geçilmemiştir ve o o rengarenk ilüstrasyonlara bakarken benimkinden seninkinden çok daha güzel bir dünya da gezinir. Özetle ilüstrasyon önemlidir arkadaş. Ben bile bu yaşta güzel ilüstrasyonun peşine takılıp her yere giderim yani:/

5. Çocuğunuzun şu anda en çok sevdiği 3 kitap hangileri? Bu kitapların bir ortak yönü var mı?
Bu güzel bir soru mimi hazırlayıp bizim mutfaklara süren arkadaşı tebrik ediyorum. İnsanın çocuğunu ne kadar gözlemlediğini farketmesini sağlıyor.
  • Artık etkisi geçse de geçtiğimiz ay varımız yoğumuz "Süper Karga" idi. Anne Gaaak , anne karga.Evet kızım karga:)
  • "Benekli Faremi Gördünüz mü?" Bu kitabı ben de seviyorum kızımın dedesini hatırlamasını sağlıyor. Ninesinin koynuna kıvrılmış kedicik ve ona kitaplar okuyan dede. Kara kazanda ıspanaklı puding pişiren cadı favori karekterim:) Bir de ormanda ki herkes bilmiyorum ama şuna sor diyor belli bir yardımlaşma hakim hem tilki karga hikayesinde süper kargayı yeniden görüyoruz. Sadece kurnaz tilki ibaresini sevmiyorum. Zamanın da bir kız çocuğuyla tilki arasında geçen güzel bir hikaye izlemiştim. O zaman anladım ki bu zavallı tilki ile ilgili ne kadar kötü fikirlere sahibim. İyi olabileceğine bir türlü inanamıyorum:) Buradan size sesleniyorum ey masal yazarları " tilkilerin yakasını bırakın lütfen". Ha bir de kırmızı başlıklı kızın ninesine götürdüğü mamaları çalan kurt var bu masalda. Biz kırmızı başlıklı kızın ağladığını görünce kurdun ağzında ki sepetten mamaları alıp kıza veriyoruz. Kız da seviniyor biz de pek keyifleniyoruz kuzucuğumla:)
  • "Kirpi ile Kestane" evet bukitabı okumamı da seviyor. Ben de kirpiciğin sırtına düşen kestaneyi ve ikisinin arasında gelişen ilişkiyi, birdenbire oluşan dayanışmayı seviyorum.Ama bu masalda beni rahatsız eden öğelerde çok şöyle ki; anacım zavallı kirpi ile kestane ormanda ki hangi hayvana gitse çok işim var şimdi olmaz şuna git buna git şeklinde gönderiliyorlar. Hemen hemen kimse yardım etmiyor. Tamam anladık ormanda ki hayvanları gösteriyorsun ama bari bunu benekli farede ki gibi yap baştan savmanın daha kibar bir yolunu bul değil mi ya. Hele bir de en sonunda Kirpi'cik de zavalı kestaneyi bir başına bırakıp gidiyor ki evlere şenlik. Nıç nıç nıç kınıyorum :P
  • Beatrix potter kitapları için henüz erken olduğunun farkındayım ama seviyoruz ne yapayım. Onda ki sert bir kaç mesajı da eleyip okuyorum. Tavşan Peter ve ailesinin maceraları da ilgi alanımız da.
  • Dr Mirriam Stoppard'ın "Hareketler" kitabını ve İş bankasının Hareketli Şehir" kitabını da çok seviyoruz.

Fazla oldu farkındayım ama saysam daha sayacağım çok kitap var. Örneğin tübitak kitapları gerçekten çok güzel "Çiftlikte" kitabını çok severek okuyoruz. Şükür ki şimdilik kitapları çok seven bir bebeğe sahibim. Ama tabi anya konya ancak biraz daha büyüdüğünde ve etrafında uyaran sayıları iyice arttığında belli olacak.
Bu mimi hazırlayan ve bu mimi cevaplayan bütün annelere sevgi ve şükranlarımla.

Bu arada bu mimle birlikte belirtmek isterim ki raflarda kitaplarını görüp kızıma okutmak istediğim bir ikili var ki onlarda Blog dünyasının muhteşem kadınları Evren ve O.İ.P. :)
Yine yapmışlar yapacaklarını ve yılın en iyi paylaşımlarından birini gerçekleştirmişler. Yavrusu ise tek kelimeyle muhteşem. Bu harika kadınların birlikteliğinden doğan güzel çalışmanın devamını diliyor ve en kısa zamanda müzik cd lerini ve kitaplarını da raflarda görmek istiyoruz:)
Lütfen büyüterek izleyin ve tanıdığınız tüm çocuklara izletmeyi de ihmal etmeyin;) Evren veO.İ.P'i tekrar tekrar kutlarım:)

Dipnot: Ben bu mimi bizi okuyup da henüz söz konusu mimi cevaplamamış tüm annelere paslıyorum. Gerçekten güzel kitap ve bakış açılarının ortaya çıkmasını sağlayan bir mim olduğuna inanıyorum. Hadi rastgele:)

6 yorum:

  1. teşekkürler paylaşım için...
    bu mimi paylaşan herkesden ben epeyce fayda gördüm bir yığın not aldım sipariş verdim...
    benekli fare ve kirpi ile kestane de bizim favorilerimizden...Ben benekli kitabının kurgulamasına sayfalara sıkıştırılan diğer masal kahramanlarına ve ilişki kurmalarına bayıldım ...seveverk okuyor urasda...kirpi ile lestanede baba karakteri olmamasına çok üzülüyorum birde en son sayfada kestane anneyi bulup uyurken :)))
    teşekkürler sevgiler bolca...

    YanıtlaSil
  2. blogdaki yorumu görünce koşup geldim. çok mutlu oldum şu içten yorumlara. inanılmaz umut doluyorum bunları okudukça. çok teşekkürler, kocaman sevgiler:))

    YanıtlaSil
  3. Karlı masal sizler için geliyor çok yakında ;))

    YanıtlaSil
  4. Ah, Anneyazar, nasil mutlu oldum ben de bilemezsin :)) Cok tesekkurler! Eline yuregine saglik gercekten. Kitaplara da mutlaka bakacagim, cok iyi olmus oneriler, sagolasin!

    @esraozlem,
    merakla bekliyoruz ;))

    YanıtlaSil
  5. @Nihal Mayı,
    Çok şekersin, insanın içini ısıtıyorsun:)

    YanıtlaSil
  6. Ay şu 3 muhteşem kadın bloguma yorum bırakmış ya ışıl ışıl aydınlık olmuş burası:)) Esra merakla bekliyoruz anacım:)))

    YanıtlaSil