31 Ekim 2010 Pazar

Sütü Arttırma Yolları, Emzirme Sorunları

Yeni anne olanların en büyük sorunlarından biri malesef ki emme, emzirme, süt sorunları. Sütüm gelmiyor, meme ucum çok acıyor, bebeğim doymuyor ne yapabilirim sorunlarıyla boğuşan taze annelere bi ihtimal yardımı olur diye Anne Yazar' ca nacizane bir iki öneri :)

1. Kendine ve bebeğine güven.


2. Bol su iç.

3. Günkurusu kayısı, siyah üzüm, dut kurusu, siyah erik kurusu ile hazırlanmış hoşaf iç. Müthiş etkisine inanamazsın.

4. Eart Mama Angel'ın emziren anneler için karışık bitki çayından al kullan. Pahalı bulursan içeriğine bak aktardan topla aynını hazırlayıp afiyetle iç.

5. Stres yapma hepsi geçecek, zor bir dönemden geçiyorsun ama ilk 2 ay en zorudur. Sadece daha mutlu ve daha rahat bir şekilde dayanmaya çalış.

6. Bol bol bol emzir. Mamadan mümkün olduğunca uzak dur. Emzirdikçe sütün artaracak, gögüs ucu yaraların azalacak unutma.

7. Emzirme sürecinin ilk zamanlarında illa ki meme ucu yarası, mastit, v.b. gibi sorunlar yaşanıyor:( Çok can sıkıcı, çok yorucu ve yıpratıcı bir süreç olduğunu biliyorum ama bunu doğal ve geçici bir süreç olarak kabul edip sabırlı olmaya çalış. Lansinoh marka gögüs ucu kreminden vazgeçme. Emzirdikten sonra 20 dk kadar gögüslerinin açıkta kalması ve oksijenle temasını sağla. Yine Avent'in gögüs kalkanı gögüs uclarını sürtünmelere karşı koruduğu ve hava alımını sağladığı için kullanabileceğin yöntemlerdendir. Ama steril bir şekilde kullanman önemlidir.
Emzirmeden hemen önce sıcak havlu kompresi, emzirmeden sonra da buzlu havlu kompresini mutlaka tekrarla bu seni mastite karşı da koruyacaktır.

8.Bulduğun her fırsatta dinlen, uyuduğu her an uykun yoksa bile gözlerini kapatıp dinlen. Ev işlerini mümkün olduğunca etrafında kim ya da kimler varsa onlara paylaştır. Gerekirse konundan komşundan bu iki ay süreç için yardım dilen ( ben yapmadım, herşeye gücü yeten harika anneyi oynadım pişmanım:) )

9. İlk iki ay kilo aldım kilo verdimi kafana takma yediğine içtiğine dikkat et. Her gün sütünü, yoğurdunu ihmal etme. En iyi kalsiyum kaynaklarından biri ESKİ KAŞAR dır. Süt artımına da birebirdir muhakkak tüket. Ama günlük 45 .dk lık yürüyüşten asla vazgeçme. Kesinlikle 45 dk lık yürüyüş ve emziriyor olmaktan dolayı harcadığın kalori seni kilo meselesinde koruyacaktır inançlı ol:)

10. Her türlü kafeinden uzak dur. Günde 1 fincan dan fazla çay ya da kahve tüketme. Çikolatayı sınırla. Tatlı ihtiyacını sütlü tatlılar üzerinden gider. Bol yeşillik tüket ama maydonozdan uzak dur. Roka, tere, dere tercihin olsun.

11. Kendini sev, o tatlı şey kucağında olduğu için şükret, onun sana gelmesini sağladığı için eşine hayranlıkla bak, adamı ve kendini ihmal etme:)

12. Bebekler bazen illa ki tek memeden emme isteğine girebiliyorlar. Sen ısrarla ikisinden de emzir. Ama bazen diğerinde fazla kalmasının nedeni bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallere göre vücudun ayarlamasıyla da ilgili olabiliyor. Bu konuda bebeğinin seçimine saygı duyarak her ikisinden de emzirmeye devam et.
13. Sütüm yeterli değil fikrini kafandan at ( böyleyse bile kafandan at), allahım bu ne be ne çok sütüm geliyor diye düşün:) Secret'tan vazgeçme:)

14. Ağla rahatla, gülümse rahatla :) Yalnız değilsin unutma:)

Herkese bebeğiyle bol sütlü, bol öpüşlü, sarılışlı:) Az acılı günler dileğimle:))

14 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim. kızımın 1 yaşına gireceği şu günlerde 6. ayından bugüne sorunlu bir emme dönemi yaşasamda çok uğraştım uğraşıyorum pes etmedim ve şuan emmeyen kızıma sağarak sütümü içiriyorum. süt olduğu sürece yola devam:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ne güzel derlemişsin ben de Betül'de aşırı göğüs ucu yaralarından dolayı mamaya başlamıştım o , biberonla mam ve anne sütü 6 ay kadar ne yazık ki..Reyyan'da da silikon göğüs uçlarından kullandım ve 10 gün sonra acı falan kalmadı,anne sütü bebeğin en doğal hakkı , tüm anneler bunun için uğraşmalı bence de...sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Süper bir yazı olmuş şekerim,ellerine sağlık..Emin ol çok faydalı olacaktır..

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık, eminim pek çok yeni annenin işine yarayacaktır bunlar.

    YanıtlaSil
  5. anne sütü için kesinlikle çabalamaya / herşeye değer. faydaları say say bitmez. bu güzel yazı için ellerine sağlık & teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. birde hergun dus ali ekleyeyim ben ve o sureci saglicakla gecirmelerini dileyeyim:) ilk hafta kabustu sonra hersey yoluna girmisti.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Ben yedi aylık hamileyim. Oğlumuzu şubat ortası gibikucağımıza alacağız inşallah:) Bu günlerde nasıl emziriliyor,ne yer içersem süt yapıyor, meme uçları nasıl korunuyor, herkesinkiler mi yara oluyor vb yüzlerce soruyla oturuyorum internetin başına. O sırada buldum blogununuzu ve bu yazıyı çok beğendim :)İçinbde yararlı bir sürü bilgi var ve en önemlisi moral veren cümleler var. Tek soru: neden maydanozdan uzak durmak gerekiyor?

    Sevgiler,
    Bettra

    YanıtlaSil
  8. Yorum bırakan, ekleme yapan herkese çok çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. @Bettra,
    Kalp kalbe karşıymış ben sizin blogunuzda ki bir film tanıtım yazısına denk gelmiş sonra da izinizi kaybetmiş üzülmüştüm. Sizin yorumunuzu görünce hem çok sevindim, hem de şaşırdım doğrusu:)
    Öncelikle bebeğinizi tebrik ederim. Sizin gibi hamile bayanlara tabi ki öncelikle Nurturia'yı tavsiye ediyoruz. Aradığınız her türlü soruya hemen hemen orada cevap bulabilmeniz mümkün.
    Maydonoz meselesine gelince yapılan araştırmalar maydonoz'un prolaktin hormonunu olumsuz etkilediği ve süt artımını olumsuz etkilediğini ortaya koymuş Üstelik aynı çalışma ada çayı,kekik, nane gibi bitkilerin gereğinden fazla tüketilmesinin yine süt üretimine olumsuz etki yaptığını ortaya koymuş. Sevgiler ve mutlu doğumlar:) İhtiya duyduğunuz her an burada olduğumuzu unutmayın lütfen:)

    YanıtlaSil
  10. süper bir yazı olmuş...Acayip motive oldum...

    YanıtlaSil
  11. valla çıktı alıp, hastanelerin kadın doğum kliniklerinde yeni doğum yapanlara dağıtasım geldi :) eline sağlık...

    YanıtlaSil
  12. İki Deli Kadın(Nuray),
    Çok teşekkürler, motive omanıza ayrıca sevindim:)

    Anne Kaleminden,
    Beni gülümsettin:)) Çok teşekkür ederim, çok tatlısın:)

    YanıtlaSil
  13. yazınızdaki her şey bana çok tanıdık geldi.sağınca bile çok çok az çıkan sütümün üstüne, kızım emmemekte direniyor.pes etmeden uğraşıyorum umarım ben galip çıkarım.

    YanıtlaSil
  14. yazıda bahsettiğin sorunları yaşıyorum fakat sütümün çok çok az olmasına rağmen, kızım emmemekte direniyorum. min. 15 dklık bir uğraş sonucunda bazen emiyor, pes etmemeye çalışıyorum.paylaştığın için teşekkürler

    YanıtlaSil