13 Şubat 2010 Cumartesi

1. Doğumgünü Hazırlıkları




Hemen hemen her anne için ilk doğum günü farklı bir heyecan demek. Her şeyin eksiksiz ve güzel olmasını istiyoruz o gün. Oysa eksiksiz kelimesi baştan eksik bir kelime eksiksiz diye bir şey yok. İlla ki bir şeyden bir şey gözden kaçabiliyor ya da birileri gününüzü mahvetmeye çalışabiliyor :) Sizin tüm bunları hesap ederek güzel bir doğum günü hazırlayabilmeniz için Café Anne Yazar tecrübelerini paylaşıyor:)
1- Benim gibi yumurta kapıya dayanıncalardansanız biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Onun için siz en iyisi 10 gün evvelinden organize olmaya başlayın. 
2- Partinize katılacak davetli sayısını belirleyin. Yetişkin ağırlıklı bir parti mi olacak yoksa bebek ya da çocuk ağırlık mı?
3- Davet edeceğiniz kişi sayısına göre daveti vereceğiniz mekanı belirleyin. 
4- Mekan süslemesinin organizasyonu ( Konsepti ne olacak, nereden alınacak, süsler nereye nasıl asılacak? v.b. )
5- Mekan da bulunan masa ve sandalye sayısının gelenlerle orantısı.
6- Fotoğraf ve kamera çekiminin kim tarafından yapılacağı.
7- Doğum günü pastanız ve mönünüz.
8- Pastanızın nereden, nasıl, kim tarafından getirileceği.  
9- Bebeğiniz ve misafirleriniz için hazırladığınız etkinlikler.
10- Gelen misafirlere vereceğiniz hatıralıklar.
 İşte bu 10 madde size kusursuza en yakın partiyi yakalamakta yardım edecek maddeler. 
Şimdi bu maddelerin bazılarını  gözden geçirelim:)
 2. maddeden başlayacak olursak örneğin çocuk ağırlıklı br partiyse kağıt tabak ve bardaklar kullanışlı seçimler olur. Mönünüzü belirlerken de davetli profiline dikkat etmelisiniz çocuk ağırlıklıysa parmak gıdalar biraz daha ağırlıklı olmalı gibi.
3. madde, bulunduğunuz şehirde bu tip organizasyon firmalarından temin edebileceğiniz gibi en kolayı internet üzerinden parti paketi, mutlu partiler, parti dünyası gibi internet sitelerinden online alışveriş. Böylesi bir alışveriş hem daha kolay oluyor hem de seçeneklerin daha da çoğalıyor. Zaten bu sitelerde bir yaş için özellikle hazırlanmış bölümler var ve ihtiyacın olan tüm malzemeyi misafirlerin minik hediyelerini koyacağın poşetler dahil bulman mümkün.
Gelelim 6. maddeye aslında çoğunlukla es geçilen ama en önemli maddelerden biri bu bence. "Nasılsa birimiz çekeriz" deniyor ama karmaşaya gelip yeterince güçlü pozlar alınamayabiliyor o yüzden de önceden fotoğrafları kimin çekeceğini belirlemek kamerayı evin genelini çekebileceği bir nokta varsa tespit edip oraya yerleştirmek, gerekirse fotoğrafçı tutmak gibi meseleri de partinin öncesinde belirleyip cebe koymakta fayda var.
7. madde, sanırım tüm maddelerin içinde en baba madde bu oluyor:) Pastanızı son yılların geleneği olduğu üzere şeker hamurundan yaptırmayı planlıyorsanız öncelikle bu hamura profesyonelce şekil verebilen bir pastaevi bulmalısınız. Ankara'da Kuki House, İstanbul'da Rapunzel bu konuda başarılılar arasında.
Mönünüze gelince çeşit olarak çok ama yine de sizi daha az yoracak bir mönü tercih etmenizde fayda var. Bir kısım çeşit ( z.yağlı,  daha sonra kızartmak üzere sigara böreği, sosyete böreği, v.b. ) bir gün önceden hazırlanabilir. Yazının sonuna mönünüze fikir olabilecek bir liste ve bir iki tarif ekliyorum. Yine listede ki maddelerin bazıları üzerinde tarif alınabilecek linkler ekli. Dileyen bakabilir. Bir de içecekleri belirlemeyi unutmuyoruz elbette.
8. madde de kim tarafından getirileceği derken hem ısmarlama pastanızın eve sağsalim getirilmesinden hem de mum üflemek için mutfaktan getirecek kişinin varlığından söz etmeye çalışıyorum. Genelde pasta siparişini verdiğiniz yer istediğiniz saatte eve teslim ediyor ve bu durumda sorun olmuyor.Ama daha küçük ölçekli bir işletmede yaptırdıysanız pastayı kimin, saat kaçta getireceğini organize etmelisiniz. Ama bir o kadar önemli olan pastanızın davet verilen yere girişi; ışıkları kim söndürecek mumu kim yakacak bunları da önceden belirlerseniz  işiniz kolaylaşır çünkü siz kucağınızda bebek taşıma zorunluluğu içinde olacaksınız.
9. maddeye gelince bununla ilgili nette yardımcı fikirler var benim misafirlerim yetişkin ağırlıklıydı o yüzden de müzik dışında çok farklı bir etkinlik düzenlemedim. Bebek odası bebeklerin oynaması için yeterli alternatife sahipti zaten asıl önemli olan bebekleri eğlendirecek bebeklerle oynamayı seven bir yetişkin :) Siz misafirlerinizle ilgilenirken gözünüzün arkada olmamasını sağlar. Ancak Birinci yaşgünü organizasyonu başlığı altında Mira'nın Bahçesi  çok güzel etkinliklere yer vermiş ki kendi organizasyonumu hazırlarken sağolsun bu sayfadan çok faydalanmıştım.
10- Ben Tema'nın hatıra ormanına, gelenler adına fidan diktirip onun belgesini, yanına da sevimli magnetler ve kokulu keseler ekleyip tüm bunları da yine bir yaş temalı poşetlerin içine koymayı tercih ettim. Ama mesela blogger Seyhan  tatlı kızına buradan çok güzel bebeğinin fotoğrafları olan sabunlar hazırlatmıştı. Ya da yine aynı sitede farklı hediye seçenekleri de mevcut. 
Mönü Alternatifleri;
Zeytinyağlı Sarma
Su Böreği
Sebzeli Yufka Börek
Sigara Böreği
Sosyete Böreği
Sakallı Poğaça
Çerkez Tavuğu ( Tarifi aşağıda)
Havuçlu Top
Maydonozlu Nohut Ezmesi ( Tarifi aşağıda)
Rus Salatası
Makarna Salatası
Közlenmiş Biberli Patlıcan Salatası ( Tarifi aşağıda)
Pekmezli Patlıcan ( Tarifi aşağıda)
Mücver ( Tarifi aşağıda)
Cevizli, İncirli Kurabiye:
Tuzlu Pasta
Mercimek Köftesi
Yalancı Tavuk Göğsü+Jöle

Tarifler: 

Maydanozlu Nohut Ezmesi:
200 gr. haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Nohutları ezerek püre haline getirin. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış maydanozu birbirine karıştırın. Üzerini pul biber, zeytin ile süsleyin.

Közlenmiş Biberli Patlıcan Salatası:
6 Kırmızı Biber
2 Bostan patlıcan
1 çay bardağı ceviz içi
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
2 kesme şeker
1 kahve fincanı z.yağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Biber ve patlıcanlar köz tenceresinde közlenir. Pişip ılıdıktan sonra soyularak ezilir ( rondo ile de hazırlanabilir.) . Diğer tüm malzemeler bu karışıma eklenerek harmanlanır. Üzeri kırmızı bir biber ve  az maydanozla süslenir.
Pekmezli Patlıcan:
2 Kemer patlıcan
200 gr. süzme yoğurt
tuz
1 çay bardağı üzüm pekmezi
antep fıstığı
Patlıcanlar köz tenceresinde közlenir. Ilıdıktan sonra kabukları soyulur. Patlıcanın içi ezilir. İçine süzme yourt, ve tuzla karıştır. Servis tabağına aldıktan sonra üzerinde üzüm pekmezi ve antep fıstığı gezdirilir.
Cevizli, İncirli Kurabiye:
235 gr un
125 gr tereyağı
220 gr esmer şeker+125 gr toz şeker
2 adet yumurta
140 gr yulaf ezmesi
100 gr kuru incir+1oo gr çekirdeksiz üzüm+50 gr ceviziçi
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tarçın+ vanilya+ tuz
Cevizleri robotto çekin, incirleri minik minik kesin, üzümleri ayıklayın. Çukur bir kasede un, kabartma tozu, tarçın ve tuzu karıştırıp bırakın. Bir karıştırma kabına tereyağını koyun Şekerleri ekleyip orta hızda macun kıvamı alana kadar karıştırın. Yumurta ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın. Ceviz, incir, üzümleri ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt yayın. Kaşık yardımıyla aralıklı olarak hamuru tepsiye dökün. Önceden 180 derece ısıttığınız fırında 15- 20 dk. pişirin.
Mücver:
1 kg rendelenmiş kabak ezmesi
2 tane rendelenmiş orta boy soğan
100 gr. ufalanmış beyaz peynir
4 adet yumurta
1 fincan un
1 küçük demet dereotu
Tuz+ karabiber
1 Fincan zeytinyağı
Rendelenmiş kabağın suyunu süzgeçte süzün. Üzerine tuz serpip karıştırın ve 15 dk dinlendirin. Rendelenmiş kabağı sıkarak nemini alın ve geniş bir kaba aktarın. Üzerine Rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış dereotunu, karabiberi,unu ve yumurtaları ekleyin. Kıvamlı bir sos hal,,ne gelene kadar mikserle karıştırın. Zeytinyağını kısık ateşte ısıtın. Yağ ısındığı zaman kaşık yardımıyla karışımdan alıp tavaya dökün. Rengi kahverengilenşinceye kadar arkalı önlü kızartın. Yağı yakmamaya özen gösterin. Çıkanları kağıt bir havlu üzerine alın.
Çerkez Tavuğu:
1 Adet Kemikli tavuk Göğsü+ 1Adet tavuk butu+ 1 adet soğan+ 200 gr. iç ceviz+50 ml. süt+2 diş sarımsak+3-4 dilim bayat ekmek+30 ml. zeytinyağı+ kişniş+ kırmızı biber+ karabiber+ tuz
Tavuk etlerini 1 soğanla haşlayın. Pişince süzüp kemiğinden ayırın. Etleri parmak büyüklüğünde parçalara bölüp servis tabağının dibine yayın. Ekmek dilimlerinin içini küp küp doğrayıp çukur bir kaba koyup, üzerlerine tavuk suyunu dökün. Sarmısakları ayıklayıp robotta cevizlerle birlikte çekin. Tavuk suyunu çeken ekmekleri de robota ekleyin. Kişniş, karabiber, tuz ekleyip çevirin. İyice karıştırıp boza kıvamı alana kadar sütü ekleyin. Tavuk etlerinin üzerine karışımı döküp kaşıkla düzeltin. Küçük bir tavada zeytinyağını ısıtıppulbiberi ekleyin. Yanmayacak bir şekilde ocaktan alıp üzerini süsleyin.

14 yorum:

  1. Şekerim walla hep işime yarayacak yazılar seçmişsin bu bloğu çok sevdim ben..

    YanıtlaSil
  2. harika bir bilgilendirme olmuş, teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Kızlar ben teşekkür ederim ikinize de :)

    YanıtlaSil
  4. Süpersin arkadaşım, en ince detayı bile düşünmüşsün...

    YanıtlaSil
  5. @Sibel, Çok teşekkür ederim atladığım bir iki şey var ama onu da linkini verdiklerim tamamlıyor . Umarım birilerine faydamız olur :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.Harika olmuş..Çok güzel şeyler yazmışsınız.Emeğinize sağlık.Sevgiler bıraktım.

    YanıtlaSil
  7. @paşakızımutfakta,
    Sizin gibi mutfak işlerinde profesyonel olan biri tarafından bunların yazılmış olması çok hoş.Çook teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  8. hersey harika görünüyor, eline saglik! pasta cok tatli!

    YanıtlaSil
  9. @ burcu d,
    Çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  10. harikasınız<:)teşekkürler!

    YanıtlaSil
  11. Adsız, umarım bebeğinizin ve sizin işinize yarar:) Size de teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  12. Huseyinim. :))Oglumun dogue fibule 10gun kali isime cok ici yarayacak bu haire organizasyon tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  13. rica ederim adsız:) oğlunuza nice mutlu yıllar:))

    YanıtlaSil
  14. çiğdem kortun13 Eylül 2012 09:41

    süpersnz ellernze sağlık ..Çiğdem Kortun

    YanıtlaSil