9 Şubat 2010 Salı

Bebeklere Kahvaltı Önerileri (Ekgıda 3)

Bebeklere kahvaltı hazırlarken çeşitlilik sağlamak zor oluyor. Benim toparlayabildiğim tarifler aşağıdaki gibi ; 
Sebzeli Omlet:
1 yumurta sarısı (Bir yaşından küçükse),
1 adet yeşil soğan,
1 kırmızı biber ( tatlı),
1 kibrit kutusu beyaz peynir ( tercihan keçi peyniri)
1 çay kaşığı tereyağı
Kırmızı biberin kabuğu soyulur, yarım küçük halkalar halinde doğranır. Yeşil soğan minik halkalar halinde doğranır. Yağda bir kere yakmadan çevirilir. Ayrı bir kapta iyice çırpılmış olan yumurta sarısı ve peynir tavada çevrilmekte olan malzemenin üzerine eklenir.
Devam Sütlü Omlet:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pirinç unu
1/2 su bardağı devam sütü 
1 çay kaşığı tereyağı
Yağın dışındaki tüm malzemeler blender yardımıyla karıştırılır. Yağ yakmadan ( tereyağı ve zeytinyağı yakıldığı vakit kanserojen oluyor bilindiği üzere) tavada ısıtılır . Karışım üzerine eklenir çevirerek omlet biçiminde pişirilir.

Peynirli Omlet:

1yumurta sarısı (organik yumurta tavsiye olunur) küçük bir tasın içine kırılarak çatal yardımıyla iyice karıştırılır içine,1 kibrit kutusundan hallice peynir (tuzu gitsin diye 1 gece önce suda bekletilmiş peynir kuzu yada keçi peyniri olursa daha iyi olur.) ufalanarak eklenir. Bunlar da birbiriyle iyice karıldıktan sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırılır alternatif olarak aynı miktarda tereyağı da konabilir. Yanmaz tavada altı üstü çevrilerek minik bir omlet şeklinde pişirilir. Alternatif olarak içine domates rendesi eklenebilir.


Gözleme:
100 gr un
50 gr tereyağı
10 ml devam sütü
2 yumurta sarısı
İsteğe göre çok çok az tuz

Unun üzerine tuzu serpin ortasına çukur açıp içine yumurta sarılarını, devam sütünü eleyin pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın. Karışım hafif sıvı olmalıdır. Tavaya tereyağını fırçayla sürün. Ocağı açıp kızgın tavaya iki kaşık karışımdan dökün. Çevirerek alt üst pişirin. İki tarafta altın sarısı rengi alınca ocaktan indirebilirsiniz. İçine keyfinize göre peynir, evde hazırlanmış şekersiz reçel, meyveli yoğurt, yoğurt, ezilmiş muz ya da ananas, 1 yaşından büyükse bal dökerek servis edebilirsiniz.

Muzlu Pekmez:
1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
Çeyrek muz
1 çay kaşığı iyice dövülmüş ceviz ya da fındık içi
isteğe göre 2 tatlı kaşığı bebek yoğurdu
Muzlar çatal yardımıyla iyice ezilir. Malzeme birbirine karıştırılır.

Domatesli Karışım:
1 domates
2 dal maydonoz
1 kibrit kutusu peynir
Domates ( mevsime göre taze ya da depfreezden çıkarılmış ve ya kuru) rendelenir çok az su ile hafif haşlanır. Maydonoz incecik kıyılır. Peynir parçalanır. Maydonoz ve peynir birbirine karıştırılır. Az haşlanmış domates sosu henüz sıcakken maydonozlu peynir karışımının üzerine dökülür karılır.

Peksimet:
2 dilim ekmek
1 kibrit kutusu peynir
Ekmeği küçük küçük parçalara ayırın. Peyniri sıcak suda eritin. Ekmek parçalarının üzerine sürüp 170- 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Bunu 2-3 gün hava geçirmez torbada saklamanız da mümkündür.


Zeyme:
2 tane tuzsuz zeytin ( Ben 8. ayın sonuna doğru zeytin vermeye başladım, zeytinleri tıpkı peynir gibi en az 1 gece önceden suda bekletip tuzunu alıyoruz. Kabuklarını soymak isteğe bağlı doktor kabuklarını soymadan verebileceğimi söylemişti.)
1 küçük kutu (20 gr.) labne peyniri ya da normal peynir.
Zeytinler iyice ezilip peynir ile karıştırılır. Peynir sevmeyip zeytin seven bebeklere birebir peynir yedirebilme yöntemi :)

Menemenvari:
1 yumurta sarısı
1 domates
40 gr. Tuzu alınmış tam yağlı peynir ( Bebeklere yarım yağlı ürünler vermek önerilmiyor. Çünkü bebeklerin kaloriye ihtiyacı var )
Domates rendelenir ya da elde küp küp doğranır yağda 1-2 çevrilir. Üzerine yumurta sarısı ve peynir çırpılıp eklenir.

Yoğurtlu Karışım:

1Kase yoğurt içine 2 cicibebe bisküvi, 1 çay kaşığı dövülmüş ceviz, tercihe göre 1 ince dilim ezilmiş elma, 1-1,5 tatlı kaşığı pekmez, dilerseniz içine dilerseniz ayrı peynir parçaları, karıştırılıp ikram edilir.

Not: Buradaki tarifleri yazdığımda kuzucuğum bir yaşın altındaydı dolayısıyla hep yumurta sarısı şeklinde olmuş :) 1yaşın üzerindeyse rahat rahat 1 tam yumurta kullanılabilir :))

8 yorum:

  1. Çınar hala yumurtayı ezerek, peyniri de hali hazırda krem olduğu için labne yemeyi tercih ediyor. Omlet için bir iki kere girişimde bulunduk ama her seferinde pek azını yedi. Yine de, ara ara denemekten vazgeçmiyoruz :)

    Yukarıdaki tarifler de gayet lezzetli duruyor, özellikle "menemenvari" ve "zeyme"yi denemeye niyetliyim. Bu arada, omletlerin içine süt ve mısır unu ya da galeta unu katmanızı tavsiye ederim. Hem daha kabarık hem de daha yumuşak oluyorlar. Bizim yediğimiz gibi yapınca yemek sırasında sönüp sertleşiyor, o zaman da bizim minik adam yemeyi toptan reddediyor...

    Sevgiler, Başak

    YanıtlaSil
  2. @ Başak,
    Aslında bu konuya değinmen çok iyi olmuş. Bizim doktorumuz en baştan beri gıdaların çok fazla püre haline getrilmesine karşıydı. Örneğin gıdayı blender dan değilde süzgeçten eze eze geçirmemizi ya da çatalla ezmemizi tavsiye etti. Labne peynirini çok kullanmamı istemedi.Her tür peyniri en az bir gün önceden su da bekletirsen 6 aydan itibaren kullanabilirmişsin. Bunun nedeni olarak da "9 yaşında elinde blenderle gezmek istemiyorsan pütürlü gıdaya bir an önce alıştırmaya çalışırsan iyi olur" dedi. Onun için ben de genellikle besinleri çatalla ezerek vermeyi tercih ettim bir sorun da yaşamadım. ,
    Omletlere mısır ya da galeta unu katmadım onu bir deneyeyim iyi olur . Önerin teşekkürler :)) Aslında sütü ben de senin gibi her zaman ekliyorum. Ama bu tarifleri yazdığımda kızım 1 yaşıının altındaydı, o zamanlar süt yasak olduğu için devam sütü ya da anne sütü diye yazdım şimdi ben de süt katıyorum. Ben bizimkileri de sütlü ve az unlu yapıyorum zaten. Ayrıntılı yorumun için tekrar teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  3. Yeniden merhaba,

    Ben bu yorumlara abone olmayi unutuyorum, sonra da yanitlari cok sonra goruyorum :(

    Aslinda, yemekleri biz de hep catalla ezerek verdik, ama hangi cesit peyniri denettiysem olmadi, yalnizca labneyi sevdi! Ve acayip huylu bir bebek/cocuk oldugu icin haslanmis yumurtayi minik minik vermem imkansiz(di) -hala oyle... bazi seyler biraz da yapi meselesi.

    Ama son bir aydir bu ezme yumurtali monuden acayip bunaldigini fark ettim yavrumun. Omlet denemeye basladik, yukarida yazdigim gibi. Her gecen gun daha cok sevdi, yedi.

    Bu sabah da "menemenvari" yaptik -yine galetali ve sutlu. Bayildi!

    Tarif icin gercekten tesekkurler, sayende monumuz genisledi :) yakinda diger cesitleri de deneyecegim! Tum miniklere de afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Kızım 7,5 aylık. Ek gıdaya başladığımızdan bu yana Milupa'nın kahvaltılık tahıllarının içine peynir, yumurta, pekmez koyarak kahvaltısını hazırlıyorum. Çoktan bıkmıştır ama sesi çıkamıyor tabi. Verdiğiniz tarifleri özellikle omleti denemek için sabırsızlanıyorum, normal yemeğe benzediğinden severek yiyeceğini de düşünüyorum ama çok mu küçük emin olamıyorum.

    YanıtlaSil
  5. @ Derya,
    Canım tekrar dönüm eski notlarıma baktım Dr bize yumurtayı 7. ayımızda şu şekilde başlatmış;
    Yumurta Sarısı: Yumurta tam katı haşlanır. Beyazı verilmez. Sarısından ilk gün bir nohut kadar başlanır, 1-2 günde bu miktar 2 katına çıkarılarak tam yumurta sarısına ulaşılır. Kahvaltıda verilir.

    Tam yumurta sarısına ulaştığın günden sonra da rahatlıkla 1 yumurta sarısı ile hazırladığın omleti yedirebilirsin. Afiyet olsun kuzuya:))

    YanıtlaSil
  6. diğer sitelere göre tariflerinizi çok beğendim.bir çoğunu not ettim ve yarından itibaren deneyeceğim.çok teşekkürler zannediyorum eylül bu tarifleri beğenecek....

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Rüveyda Özkan,
    Güzel iltifatınıza çok teşekkür ederim. Umarım işinize yarar. Kolaylıklar dilerim:)

    YanıtlaSil
  8. Benim oglum 7 aylik ve yumurtaya alerjisi var 1yasina kadar yasak ben ne yapacagim ne onerirsiniz...

    YanıtlaSil